Stickkurser i Uppsala med Rebecca Liljefors
Just nu hösten 2024 grundläggande kurs i handstickning 3 onsdagar i rad kl.17-19. Kom och sticka dig lycklig!
Lär dig sticka online & live på Sticka.one.
Vare sig du vill lära dig sticka eller om du är mer erfaren och därmed vill utmana dig, så hoppas jag det ska finnas en kurs i stickning som passar just dig! Kurserna i stickning sänds via Zoom och det fungerar över förväntan bra eftersom det ger det dig möjlighet att ställa frågor och visa vad du behöver hjälp med på stört! Du kan även lätt påverka kursens upplägg utifrån dina behov.
Så roligt det blir att ha med just dig, då blir vi så många lyckliga och stolta stickare! Vi ses därute i cyberrymden under stjärnorna!
Anlita mig gärna för att ge stickkurser. För företag och privat, kontakta mig på mejl eller ring så skräddarsyr vi en kurs ihop.
Stickning är min meditation …
Lär dig sticka för livet
Har du någon gång känt det där suget efter att sticka, att få sätta händerna i ett mjukt garn och bara vara, sticka – ta maska efter maska och på så sätt komma in i ett flow? Har du inte, då är det dags att börja nu! Lär dig sticka online & live på Sticka.one.
För mig är stickning som meditation eftersom man är tvungen att fokusera och vara här och nu.
Hälsofördelar med att sticka
- Stickning är meditativt hantverk och därför minskar ångest och depression. Flera studier visar att stickning och andra typer av hantverk är effektiva mot ångest då de är lugnande.
- Vi blir gladare och lugnare eftersom stickning är njutningsfullt.
- Skyddar hjärnan mot åldrande.
- Att sticka gör dig lugn då det är ett sätt att frisätta kroppens må-bra-hormon dopamin.
- Koncentrationsförmågan ökar när du har totalt focus.
- Självförtroendet ökar då du ser att du klarar utveckling.
Källa: https://utforskasinnet.se/7-halsofordelar-med-stickning/
Lär dig sticka!
Grundläggande kurs i handstickning för dig som är helt oinvigd i stickkonstens njutningsfulla värld och vill sticka dig lycklig.
Stickkursen äger rum i centrala Uppsala på Skolgatan 45
Ja vad roligt att du vill lära dig sticka, varmt välkommen!
Målet med den här kursen är att du ska få grundläggande kunskaper i handstickning. Efter kursen har du kunskaper så du kan börja utforska stickningens sköna konst på egen hand eller fortsätta utveckla dina kunskaper i andra kurser där du behöver ha grundläggande kunskaper i handstickning.
Plats: Uppsala Yogamassage´s studio Inne i Hotell Botanika på Skolgatan 45 i Uppsala
Tid: kl. 17-19 onsdagar
Kursdatum: >>För kursstarter kolla här
Kursavgift: 975:-
Betalas med Swish till Rebecca Liljefors EF till Nr:1234940896
Har du inte Swish kan du istället betala med kort på plats när vi ses.
Vid första tillfället får du ett garnnysten och ett par stickor, det ingår i kursen.
Vill du ta med dig eget material går det så klart bra, det du behöver är: Garn, stickor, måttband, sax, papper och penna. När det gäller val av garn rekommenderar jag ett mjukt ljust ullgarn som passar till stickor nr 3 1/2 eller nr 4, helst i trä där garnet inte glider allt för lätt.
Inga förkunskaper är nödvändiga då den här kursen i stickning är helt grundläggande och bygger på att du lär dig sticka, får förstå hur det går till att sticka. I den här kursen i stickning får du lära dig att lägga upp maskor därefter räta och aviga maskor sen fortsättningsvis får du lära dig förstå hur du stickar efter mönster och vidare hur du avslutar ditt stickprojekt.
Av hela mitt hjärta vill jag dela mina kunskaper i stickning med dig, varför, därför att jag tycker det är fantastiskt vad man kan göra bara med garn och ett par stickor. Maska för maska ser du hur ditt arbete växer fram och får känslan i dina händer, en sån lycka. Färger, material och mönster, allt efter ditt tycke och smak. Med den här kursen hoppas jag kunna ge dig en kickstart i stickningens magiska värld då du får lära dig ett hantverk som du kan fortsätta att utveckla resten av ditt liv. Lärandet tar aldrig slut då möjligheterna är oändliga. Hoppas vi ses där ute, då kan vi kan bli lyckliga och stolta stickare! /Rebecca
Instruktionsvideos
Knapphål
Sticka knapphål på ett snyggt sätt kan du kolla in här: https://youtu.be/EY4vBzLo-
Uppläggningar
Kabeluppläggning: https://www.youtube.com/watch?v=QtgT64UQMZ
Stickad uppläggning: https://youtu.be/Wd0BPAtQpNQ
Kantmaskor
Sticka perfekta kantmaskor på rätstickning: https://www.youtube.com/watch?v=dEZzOf9OMe
Kantmaskor på slätstickning: https://www.youtube.com/watch?v=LzBDjKtHSHE&t=28s
Fem sätt att sticka perfekta kanter: https://www.youtube.com/watch?v=SL_mcvNcYe8
Avmaskningar
I-Cord Bind Off: https://youtu.be/Ij8aSPnAcjs
Icelandic bind off, t: https://youtu.be/XSl13_gHlT0
Köpa garn och stickor
Jag skulle inte vilja sticka i ett akrylgarn eftersom du lägger så mycket tid på ditt hantverk och vill att det ska hålla länge. Därför så jag väljer garner i naturmaterial som ull, silke, lin och bomull eftersom det känns så bra för mig.
Under slutet av 80-talet arbetade jag på Sotenäs Spinndrift, nära en av Sveriges främsta ullexperter Allan Waller där lärde jag mig mycket om ull och garner eftersom jag var så nyfiken. Ett kärt minne från den tiden var när jag tvättade ull, nytvättad ull som glider mellan fingrarna, vilket minne…
Länkar till några av de butiker och ullspinnerier som jag genom åren då har hört gott om och känner till eller blivit rekommenderad till av kursdeltagare som är lite mer ”up to date” kommer här:
Garnbutiker
Yll o Tyll, Uppsala
Litet nystan, Stockholm
Lilla garnbutiken, online, Göteborg
STRIKK, Göteborg
Järbo, online
Adlibris Garn, online
Drops design (Garnstudio), online
GarnTua, online
Ullspinnerier
Östergötlands Ullspinneri, Ödeshög
Båvens spinnhus, Sparreholm, Sörmland
Filtmakeriet, Kilafors
Gotlands spinneri, Hemse, Gotland
Karlbergsgårdens spinneri, Billeberga
Solkustens spinnverkstad, Norrtälje
Stenkyrka ullspinneri, Gotland
Ullspinneriet i Brink, Vreta Kloster
Wålstedts textilverkstad, Dala-Floda
Handspunnet färgglatt garn hittar du hos Cindercilla Design, Norrtälje. Vill du göra som Cilla och kunna spinna ditt egna garn så ska du kolla in Ullförmedlingen, eftersom där kan du köpa ull från olika fårägare runt om i Sverige.